Vandring i vildmarken

hiking-in-the-wildernessFå fritidsaktiviteter är så älskade och tillfredsställande som att vandra ute i den otämjda naturen. Vildmarksvandring, som ibland också kallas för trekking eller hiking, är en väldigt populär hobby bland svenskarna. Det bästa är att vandringen kan varieras i det oändliga både vad gäller längd, svårighetsgrad och terräng så man blir inte uttråkad i första taget.

Sverige har många fina vandringsleder

Speciellt markerade vandringsleder kan man hitta i de flesta län. De som brukar anses allra finast är lederna uppe i Norrland där framförallt Kungsleden är någonting alla vandringsfrälsta borde uppleva åtminstone en gång i livet.

Förutom de långa vandringslederna i Norrland finns det många kortare alternativ där man kan vandra under några timmar eller en halv dag. Vandring är alltså någonting man kan göra på sin fritid tämligen ofta och ingen speciell planering brukar krävas.

Viktigt att tänka på övernattning vid längre turer

När det kommer till längre vandringsleder, och då framförallt de som är uppe i fjällen, finns det ofta speciella fjällstugor som vandrare får använda sig av. Man slipper därför släpa med sig tält och sovsäckar och kan njuta av att sova i en riktig säng. I många fall finns även ett litet kök och ibland bjuds det på förnödenheter, men för säkerhets skull ska man ändå alltid ha med sig egen mat och förbandslåda.

I de fall fjällstugor inte finns tillgängliga eller om man väljer att vandra off trail måste man tänka på att bära med sig all nödvändig utrustning. Det innebär sovmaterial, mat, vattenrenare, ficklampa och annat som kan krävas nattetid ute i vildmarken.

Tänk på säkerheten

Att vandra på kortare leder brukar vara mer eller mindre riskfritt, men ska man upp i berg eller fjäll finns vissa saker att ha i åtanke. Det är jätteviktigt att berätta för andra att man ska ut och vandra, vart man ska och när man borde vara tillbaka. Då kan vänner och bekanta snabbt larma räddningstjänst om något verkar gått snett. Därför är det också bra att ha med sig en mobiltelefon även om man får räkna med att täckningen kan vara dålig.