Svamp- och bärplockning

mushroom-and-berry-pickingEn av de bästa aspekterna med att vara friluftsmänniska är möjligheten att skaffa sin egen mat, till exempel genom att fiska eller jaga. Under hösten kan det dock vara kul att variera brödfödan med goda svampar eller bär. Varför inte göra sin egen sylt till morgonfilen, eller bjuda familjen på en extra mustig svampsoppa? Att plocka svamp och bär är inte svårt så länge man har läst på lite i förväg, och detta är någonting hela familjen kan göra tillsammans.

Plocka matsvampar

När det kommer till svampar är det viktigt att först och främst skaffa sig en svampbok. Många av de vanligaste ätbara svamparna är lätta att känna igen även för nybörjare, men i vissa fall finns det snarlika och giftiga varianter som lätt förväxlas med den ätbara svampen. Det kan alltså vara rentav farligt att plocka fel svamp, varför det är oerhört viktigt att vara säker på sin sak när man är ute på svampjakt. Läs helst på om de vanliga svamparna redan innan den första svampplockningen så att det går fortare att identifiera dem.

Matsvampar som är vanliga i den svenska naturen innebär främst den gamla hederliga kantarellen, soppen Karl-Johan, champinjonen och ostronmusslingen. Dessa brukar vara lätta för nybörjare att identifiera och är därför populära bland ovana svampplockare.

Ett tips om man vill prova på att plocka och tillaga svamp själv, men känner sig ängslig inför risken för att plocka giftiga svampar, är att följa med en expert några gånger. Han eller hon kan då komma med råd och visa hur specifika svampar ser ut och var de finns, liksom hur man särskiljer dem från giftiga snarlika svampar.

Goda bär i naturen

Risken att förväxla de vanligaste bären med giftiga varianter är mycket låg jämfört med svampar. Blåbär, lingon, björnbär, hjortron och vildhallon är alla populära bär med säreget utseende. Man bör dock vara uppmärksam på att nattskatta och ormbär – båda lätt giftiga – liknar blåbär i form och färg, men studerar man blad och ris ser man snabbt skillnaden.