Kom igång och klättra

climbingKlättring är en motionsform som ställer stora krav på styrka och uthållighet. Samtidigt erbjuder utomhusklättring en vacker naturupplevelse och en uppfriskande utmaning, vilket gör det till en allt populärare sport bland friluftsintresserade.

Viktigt att öva först

Eftersom klättring är mycket tekniskt och i vissa fall kan vara något farligt är det mycket viktigt att man lär sig tekniken innan man ger sig ut i naturen. Detta kan göras med hjälp av inomhusklättring, vilket är säkrare och skonsammare än klättring utomhus.

Vid inomhusklättring får man klättra uppför en vägg där olika grepp finns placerade. Man ska ta sig upp för hela klätterväggen genom att välja ut lämpliga grepp och dra sig upp med hjälp av arm- och benstyrka. Hela tiden är man fast förankrad med hjälp av en säkerhetssele, så det finns ingen risk för fall vilket gör inomhusklättring mycket säkert.

När man har övat upp greppteknik och konsten att räkna ut vilken väg uppför väggen som är den snabbaste och säkraste kan det vara lämpligt att övergå till utomhusklättring. Man bör dock tänka på att börja enkelt och satsa på säkra och korta klätterturer.

Klippklättring

Det allra vanligaste är att klättra i bergens klippor. Man klättrar ofta i par men kan även vara en lite större grupp som klättrar tillsammans. Så länge man är noggrann och låter klättringen ta tid är den tämligen säker. Det är dock viktigt att ha på sig all säkerhetsutrustning som hjälm och säkerhetssele.

Förstemannen sätter ut lämpliga bultar eller hakar på platser som passar för att fästa säkerhetsrepet. Samtidigt står andremannen nere på marken och säkrar linan ifall den första klättraren skulle falla. När förstemannen fått slut på rep får den andra personen påbörja sin klättring uppåt och då är det istället den första klättraren som har hand om säkerheten. Sedan turas man om med att klättra och ta hand om säkerhetsrepet tills man kommit till toppen.

Isklättring

På vintern är isklättring ett populärt alternativ. Då klättrar man uppför isväggar, vilka ofta består av frusna vattenfall. Till hjälp har man isyxor och hackor och precis som vanligt sker det oftast i par.