Flugfiske för nybörjare

fly-fishing-for-beginnersAtt flugfiska är verkligen en utmaning även för erfarna fiskare. Det är dock värt det om man är fiskeintresserad eftersom flugfiske är en upplevelse utöver det vanliga. För att komma igång behövs lite utrustning inköpas, men det behöver inte nödvändigtvis bli dyrt. All utrustning finns i flera olika prisnivåer så det gäller att gå efter plånbokens storlek och efter hur seriös man vill vara med sitt flugfiskande.

Nödvändig utrustning

Det första man behöver är förstås ett flugfiskespö. Man kan inte flugfiska med vanliga spinn- eller metspön utan det krävs särskilda spön för ändamålet. Dessa är ofta gjorda av kolfiber men även andra material förekommer. Sedan behövs en flugfiskelina vilket återigen är någonting speciellt för flugfiske, och sist men inte minst krävs förstås flugor.

Flugorna delas in i torrflugor, våtflugor, nymfer, streamers och andra varianter. Torrflugor används då man vill att flugan ska flyta på vattnet medan de andra varianterna befinner sig under vattenytan. Man kan binda sina egna flugor men det är ingenting nybörjare ska ge sig in på eftersom det är tidskrävande och kräver sin teknik. Det kan däremot rekommenderas när man fiskat ett tag eftersom få saker är så tillfredsställande som att fånga fisk med egengjorda flugor.

Annat som kan vara bra att ha

Vadarbyxor är i det närmaste ett måste eftersom man ofta behöver vada ut en bit i vattnet. Dessa är vattentäta och tillåter fiskare att vada ut i ganska djupt vatten, men man ska förstås hålla koll på strömmar och så vidare så att man inte utsätter sig för fara.

Polariserande solglasögon är inget måste men underlättar väldigt, De fungerar som så att blänk från vatten neutraliseras och man lättare kan se vad som befinner sig under ytan. Perfekt när man vill lokalisera fisken med ögonen istället för att bara chansa.

Flytringar är effektiva hjälpmedel om man vill smyga sig på fisken. Den håller en flytande medan man samtidigt är upprätt och tar sig fram med simfenor. Att man har en upprätt ställning gör att det går lika bra att kasta linan som om man stod vid strandkanten.