Fågelskådning och naturfotografering

bird-watching-and-nature-photographyTa med kameran vid nästa vandring i naturen! Om man bara har ögonen öppna kommer man att märka att det finns många fåglar och djur precis överallt. Med rätt verktyg kan man förgylla sin naturvandring och till och med utveckla sina konstnärliga färdigheter.

Fågelskådning

Det enda man behöver för att komma igång med fågelskådning är en bok över olika arter som förekommer i Sverige samt en kikare.

En del fågelböcker har fina och högkvalitativa foton på de olika fåglarna och presenterar information om olika läten, häckningstider och storlek. Dessa passar utmärkt om man är ganska fågelintresserad eller tycker om allmänbildning rent generellt. Det finns också enklare böcker där målade eller tecknade bilder får beskriva fåglarna, vilket kan göra det svårare att identifiera dem ute i naturen då färger och teckning kanske inte är helt exakt.

Kikare kommer i många olika prisklasser och kvalitetsnivåer. Är man någorlunda seriös kan det vara värt att investera i en bättre kikare eftersom både zoom och skärpa blir mycket bättre. Kvaliteten kan göra stor skillnad när man vill observera skygga fåglar som befinner sig långt bort. Man kan tycka att kikare är lite väl dyra men det gäller att komma ihåg att förutom fågelskådning kan en riktigt bra kikare användas till bland annat viltskådning och stjärnskådning, så man får mycket valuta för pengarna.

Fotografering

Att observera fåglar och djur med kikare kan vara roligt, men vill man föreviga spännande möten i naturen kan det vara klokt att skaffa en kamera för ändamålet. De senaste åren har kameror rasat i pris samtidigt som kvaliteten ökat så ofta behöver man inte investera mer än någon tusenlapp för en fullt duglig kamera.

Vad man behöver tänka på vid val av kameran är att den bör ha bra zoom då man sällan kommer nära djuren, och vidvinkellins hjälper till med att framhäva djuret på bilden. Ett stativ underlättar när man vill ta skarpa bilder eftersom kameran hålls helt stilla och det gör det mycket lättare att zooma riktigt nära. Kombinerar man kraftfull zoom med ett stabilt stativ kan man ta bilder från ungefär hundra meters avstånd.