Campa i naturen

camping-in-natureAtt campa ute i vildmarken är den ultimata friluftsupplevelsen. Beroende på hur länge man tänkt campa, och var, kan det innebära allt från en stressfri helg till veckolånga utmaningar. Camping är någonting man kan göra på egen hand om man vill ha en stund för sig själv men kan också vara en social grej man gör tillsammans med kompisgänget. Oavsett vilket är det bra att planera i förväg.

Tält och sovsäckar

När det kommer till tält ska det vara ett som passar för årstiden. Billigare tält brukar fungerar bra under sommaren och är ett fullgott alternativ om man inte tänkt campa särskilt ofta eller länge. Vill man däremot campa under vår, höst eller till och med vinter måste man investera i ett tält som tål mycket väta och vind samt håller kylan ute. När man besöker en friluftsbutik brukar det stå tydligt beskrivet vilken eller vilka årstider tältet är tänkt att användas under, annars kan man rådfråga personalen.

Sovsäckar finns också i många prisklasser och i olika utföranden beroende på årstid. Det viktigaste när det kommer till sovsäcken är att den är tillräckligt varm. För att göra det mer bekvämt kan man kombinera sovsäcken med ett liggunderlag, speciellt om tältet är uppsatt på ojämn mark.

Kök och proviant

Det finns två alternativ till matlagning när man campar: att använda sig av ett friluftskök eller öppen eld, varav det förstnämnda är mest praktiskt medan det andra definitivt har sin charm. Friluftskök är relativt billiga och drivs med gasol. De kan användas till tillagning av mat och kokning av vatten – det senare är viktigt om man inte har tillgång till en ren vattenkälla. Har man bara tänkt campa en dag eller helg fungerar öppen eld också bra eftersom man inte behöver laga så mycket mat.

Nödvändig proviant är olika typer av mat och dryck som klarar sig utan kylskåp några dagar. Till exempel vatten, bröd och torkat kött. Är man äventyrlig kan man försöka fiska sin egen mat, men det är bra att ändå ha med sig något ätbart ifall man inte skulle få napp.